SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Ås Idrottsförening
Bordtennis

Att välja racket och gummi!

För den som precis börjar med bordtennis är det en djungel att välja racket, skall jag köpa ett färdigt limmat racket med gummi, skall jag köpa en snabb stomme eller långsam stomme, rak stomme, konkav stomme, anatomisk stomme, skall jag välja snabbt gummi eller långsamt gummi, hur tjock skall svampen vara, skall jag välja nabbgummi med korta nabbar, långa nabbar, backside, anti…..jag begreppen är många och är du som förälder eller spelare helt ny så kan det vara jätte svårt. Nedan får du lite enkla tips.

Tips!

1)    Är du helt novis! Gå inte och köp det dyraste, snabbaste racket du kan hitta. Vänd dig till någon av tränarna som stöd för att fråga om materiel. Att ha en dyr och snabb racket är inte den bästa lösningen för en nybörjare.

2)    Är du en ung spelare som precis skall börja spela och träna 1-2 ggr/vecka så klarar du dig med någon färdig racket från butik. Välj då en färdig allrround racket som har mycket kontroll, bra skruv och inte så mycket fart. En sådan racket kostar ca 400-500 kronor och räcker 1-2 år om spelaren 1-2 ggr/vecka.

3)    Om spelaren efter 2 år har visat intresse för att träna och tävla och det kanske blir lite mer pingis och kanske bordtennis flera år framöver då rekommenderar vi att spelaren väljer att köpa en separat stomme och separata gummin för att limma själv eller vid beställning från butik beställa så att butiken limmar racketen. Att limma själv från början kan vara lite svårt och du kan också ta hjälp av någon av ledarna i klubben som hjälper till och visar. Kan vara bra att ta hjälp första gångerna då det är trist om det blir fel. Stommen kommer spelaren kunna behålla i flera år men att det går då att byta gummit efterhand som spelaren blir bättre och utvecklas. Om en spelare tränar en spelare tränar 3-4 ggr/vecka och dessutom tävlar så kan spelaren behöva byta gummi 2-3 gånger under en säsong då gummit slits. Rådfråga gärna tränarna om val av gummit efterhand som spelaren utvecklas.

 

Utrustning i övrigt 

Efter att du har tränat bör racketen rengöras varje gång och det går alldeles utmärkt att bara använda vatten och en mjuk svamp att torka av damm. Viktigt är att ha ett racket-fodral för att skydda gummina mot damm och ljus. Gummi åldras och torkar med tiden. Ett bra fodral kan också skydda mot slitage och stötar när man har racketen i väskan. Förvara gärna racketen i fryspåse i racketfodralet också så får du ett extra dammskydd.

 

Egenkomponerat racket och att välja material i takt med utveckling

När man blir lite bättre kan det vara bra att själv välja ut dom delar man tror kommer passa en bäst. Ett racket består så av en stomme, ett forehandsgummi och ett backhandsgummi. Det skall enligt tävlingsregler vara olikfärgade på backhand och forehand. Röd och Svart är absolut vanligast.

För att kunna välja dom delar som passar bäst är det viktigt att känna till relationen mellan:

-       Kontroll

-       Skruv. 

-       Fart

Man brukar säga att ju mer fart och skruv ju mindre kontroll och vice versa. Det stämmer bra åtminstone i början när det är svårare att behärska fart och skruv.

Två andra begrepp är hårdhet och mjukhet. Ett hårt racket har en hårdare träff och ger högre fart. Ett mjukare racket har en mjukare träff och ger lägre fart. Vilket som ger bäst kontroll varierar efter förmåga och spelstil, men för dom allra flesta ger ett mjukare racket bättre kontroll. Det är också betydligt lättare att generera hög skruv med ett mjukare racket, men går att göra också med ett hårdare racket om man är kraftfull och skicklig. Så spelar ofta dom bästa spelarna, exempelvis Jan-Ove Waldner, Ma Long, Xu Xin m fl, med ett hårt racket genererar dom mycket hög fart och stenhård skruv genom s åkallade loopdrives. Detta kräver dock åratal av träning för att behärska. För dom flesta är det bättre med mjuka eller medium hårda racketar, åtminstone till en början.

 

Stomme

Det finns tre huvudgrupper av stommar:

1. Defensiv: Mjuk till medium. Större rackethuvud. Bra till kontrollerade skär och blockar. Och i kombination med mjuka skruvgummin (ofta klibb) bra till att generera hög skruv i servar, skär och loopar.

2. Allround: Mjuk till medium. Oftast normalstort rackethuvud. Bra till alla olika slag och spelstilar. Passar allra bäst för loop-spel en liten bit ifrån bordet. Bra till att generera hög skruv.

3. Offensiv: Hård och styv. Normalstort rackethuvud. Passar bäst för attack-spel nära bordet och loopdrive-spel på halvdistans. Bra till att generera hög fart och för avancerade spelare också mycket hög skruv.

 

Det finns två huvudmaterial för stommar. Dom allra flesta stommar är gjorda helt i trä. Olika träslag komponerade i olika lager ger stommar med olika spelegenskaper.

I modern tid är det dock också mycket vanligt att man använder kompositmaterial i stommar för att göra dom styvare och hårdare och ge dom en större sweetspot. Sweetspot är den area centralt på rackethuvudet där en riktigt bra träff kan genereras från ett slag. Ju större sweetspot, desto bättre. Det allra vanligaste kompositmaterialet är olika varianter av kolfiber (carbon), men även glasfiber och titanium förekommer relativt ofta.

En kompositstomme är normalt sett styvare och hårdare, ger mer fart, kortare bollträff, mindre vibrationer (mindre känsla). Detta upplevs oftast som lägre kontroll.

En mjukare trästomme ger mer vibrationer och har en längre träff. I och med att den kan hålla bollen längre har man mer tid att kontrollera bollen, samt att generera en bra skruv.

 

Gummin

Ytgummi

Alla ytgummin har en slät sida och en sida med nabbar. Det vanligast är att nabbarna är vända inåt, så att man spelar med den släta sidan. Dessa gummin kallar man inverterade eller helt enkelt backside-gummin. Vi ska gå igenom dom olika sorterna ytgummin ganska kortfattat.

 

Backside

Backside-gummin har nabbarna inåt och således en slät spelyta och är dom i särklass vanligaste pingisgummina. Backside-gummin kombineras alltid med ett undergummi (svamp). Dessa gummin genererar normalt sett mest skruv och kan beroende på vilken svamp man använder också generera mycket hög fart. Svampen kan ha olika hårdheter och olika tjocklek. Ju hårdare och tjockare svamp, ju mer offensivt blir gummit. Det vanligaste är medium eller mjuk svamp i 1,5 till 2,2 mm tjocklek. Rekommendation til nybörjare är mjuk eller medium-mjuk svamp i 1,5 till 2,0 mm.

 

Som ni ser så finns det en djungel av alternativ och val och därför är det viktigaste rådet – är ni osäkra så fråga gärna tränarna som också har lite koll på utvecklingskurvan och vart du som spelare står i utvecklingen.


Limma racket: https://www.youtube.com/watch?v=iOnYi0kPnu4&t=6s

Länk till materiel och utrustning inklusive racket från Sydsport: https://www.sydsport.com/klubbshopen/%C3%85s-IF-Bordtennis/

 
Våra huvudsponsorer